Cook or Be Cooked That Is The Taste







"Little Richard med låten Hokey Pokey"
Ja ursäkta dröjsmålet. Jag har haft vansinnigt mycket att stå i och har helt enkelt inte haft tid att sitta här.
Mitt PERSONLIGA recept på denna delikatess. ©Andreas Viasson :-P
Vitkåls,broccoli gratäng med tillbehör! 6portioner
Ingredienser:
- Vitkål ca 400 gram
- broccoli ca 400 gram finfördelad
- blomkål (om man vill)
- gul lök 2 små
- peppar
- salt
- vitlök 2 till 3 klyftor
- 2dl Makaroner (1,5 kaffe kopp)
- buljong (ox eller kyckling)
- soya sås
- chili frön
- 2 till 3dl grädde (soyagrädde eller liknande som alternativ)
- 300 gram benfri marinerad karre alternativt bröstfilé av kyckling.
- stek och grill krydda (grillolja) om man vill
- 0,5kg ströost
Att göra:
Strimla vitkålen och sen finhacka den. Vill man ha lite större bitar så välj det alternativet. Under tiden koka upp lätt saltat vatten. Varför lättsaltat är för att man ska tillsätta buljongen lite längre in på koket. När det är fardig hackat lägg det i vattnet och koka i ca 6 till 7 minuter. Tillsätt några skvättar soyasås, lite peppar, vitlök och koka ytterligare 2 minuter. Rör om och sen tillsätt makaronerna i samma spad.
Hacka löken under tiden det kokar och skär köttet i små kuber. Stek löken på halvhög värme med steksmör alternativ rapsolja eller olivolja. Innan det brynt klart tillsätt några droppar soya som då ger en fin brun färg. Tillsätt köttet och stek. Dra sen av på värmen på BÅDE koken och stekningen.
Gör gratäng mixen. Grädde, peppar, salt, vitlök och rör om. För Er som vill ha lite "fusk" så kan Ni använda er av Finduses Ost och Broccoli soppa och potatis gratin. Det är väl i princip samma sak. För den icke fuskande så kan en tesked socker användas i gratäng mixen för att framhäva vitkåls smaken och broccolin. Häll nu av kokspadet av vitkål och makaronerna i en seperat panna genom durk. Sen gör likadant med kött och lök blandningen och rör ihop spaden. Ta sen 10 matskedar av detta och tillsätt det i gratäng mixen.
Blanda ihop vitkål,broccoli,makaroner,lök och kött och rör om noga så alla blandas väl. Lägg i ugnsfast form och häll sedan på gratäng mixen. Vänta med att strö på riven ost tills den ska in i ugnen.
Notera jag har inte sagt att ugnen ska sättas igång förrän nu då denna blandning ska få ta åt sig av smakerna under tiden ugnen värms upp till 200 grader. Precis innan Ni sätter in formen strö på ost (OM INTE NI ANVÄNT FUSKET för då behövs ingen ost). 20 till 30 minuter tills gratäng har fått en gyllenbrun färg som i bild.
Ta ut och låt den stanna av. Duka bordet och sen servera med vitvin alternativt cola, eller valfri läsk. Spadet som är över sätts på bordet som smakförstärkare om det behövs eller kan konsumeras som drickbar nyttig soppa!!
Extra:
Man kan om man har tid och lust göra en lätt sallad av isbergs, röd,grön och gul paprika, tomater, gurka och kiwi. För den som gillar det tillsätt getost tärningar alternativt vanliga osttärningar av brie, gouda, wästerbotten, kryddost alternativ cheddar. Peppra lite lätt och tillsätt pressad apelsin och olivolja.
Smaklig måltid.
( Denna måltid i bilderna har jag tillrett som en smak överraskning hemma hos en närstående med väntat leende på läpparna och väl åtgången måltid. Godkänt fick man :-) )
Godnatt och Godmorgon från Bloggen.
.