





Min Lasagne A La Viasson
6 portioner:
*markerar mina val.
Ingredienser: Alternativ val:
2 skivor Ost (gouda*, wästerbottens, ermentaler, cheddar,kryddost)
1 pkt riven ost (bland, pizza*, mozarella, fyra val)
Köttfärs 400gr (4 hekto) (Ox, kyckling, lax, bland, fläsk)
Lasagne Plattor (vanliga, fullkorn, ägg*)
Grädde 2dl
Mjölk 4dl
Salt efter smak
Peppar efter smak
Muskotnöt (½krm*)
Buljong (kyckling, grönsaker, ox*, asiastisk*)[som i bild nedan]
½pkt bacon (vanlig, rökt*, skinka)
Lök 2st
Vitlök 3 till 4 klyftor
Aioli 1½tsk
Krossade tomater. 1pkt
Socker 2msk
Vetemjöl 3msk
Smör 50gr
Tillvägagångasätt:
Skär och finhacka löken, skala vitlöken, hacka baconen fin. Bryn lök och bacon tillsammans. Häll av på tallrik eller djupskål. Försök spara avkoksfettet kvar i stekpannan. Stek köttfärsen färdig, salta, peppra, tillsätt en buljong tärning fin hackad och i mitt fall strö på asiastiska kryddor. Tillsätt lök och bacon blandningen och låt bryna på mellan värmen under tiden Ni hackar ostskivorna smått. Krossa vitlöken direkt i krosstomat paketet och peppra. Rör om noga och tillsätt sen 1dl mjök och Aiolin i det. Rör om och sen blanda i köttfärsen. Tillsätt en till 3 matskedar vatten i det och koka i 3 till 4minuter och häll sen av i en djuppanna och låt det stå småputtra på låg värme i 10 minuter. Blir det för tjockt kan Ni tillsätta lite mjölk eller vatten. Blanda i osten från ostskivorna och rör om tills det smält in ordenligt i köttfärsredningen.
Om Ni gör som jag så låter Ni den sen svalka och sätter den i kylen över natt. Då blir smakerna så mycket mer förstärkta.
Ost såsen eller Bechamel.
Ta smöret och smält det på mellanvärme, annars koagulerar vetemjölet när Ni tillsätter det. Rör in grädden och återstoden av mjölken och vispa sen in vetemjölet. Salta och peppra efter smak och tycke. Tillsätt muskotnöt och ca en näve ströost och rör om hela tiden. Blir det för tjockt tillsätt antingen vatten eller mjölk. När den har en krämig och fin konsistens så är den klar.
Här skiljer jag mig från mängden igen.
Jag tar , beroende på storleken på formen jag ska använda, i detta fall en vanlig ugnsform, så kokar jag upp saltat vatten i en stekpanna och när det kokar lägger jag i 3 till 4 plattor lasagne och låter dom koka tills dom är nästan al dente. Inte fullt färdig kokta. Jag smörar in formen under tiden och sen lägger ut dessa plattor i formen. Brer på ett lager uppvärmd köttfärs, sen ett lager bechamel och så lite strö ost. Pepprar lite lätt. Sen på med ett lager lasagneplattor till, resten av köttfärsen och bechamelen och sen täcker hela kalaset i ströost.
In sen i uppvärmd ugn 200grader i ca: 20 till 25 minuter.
Under tiden den är i ugnen så gör jag salladen, varefter den får stå och dra i dressingen som jag använder (Phuket Island).
När Lasagnen är fin och brun så tar jag fram den och låter den stanna av i ca 5 till 8 minuter. Den hinner inte svalna så mycket under den tiden. Servera med valfri dryck och sallad.
Smaklig måltid.
OBS:
Ni får gärna använda Er av receptet men får inte använda den i kommersiellt syfte utan mitt tillstånd och del i ev försäljning eller vinst!
©Andreas Viasson. 2015 ©isdraken Productions, Sweden