O What A Star Struck
 
"Avril Lavigne med låten What The Hell"
 
Jag gjorde några inköp tidigare på en import firma för orientaliska produkter, dels sånt som jag använder i matlagning och sen för nöje. Pocky, first time för mig, blev glatt överraskad över hur vansinnigt goda och begärliga dom är och till ett minst sagt överkomligt pris.
 
Sen det tre i bild under. Thailandsk Sötsur Chilisås och Cantonesisk Suki Sauce. Om man vill ha en kick i smaksättningen av pasta så kan man, trots att det egentligen inte är avsett för det, tillsätta 1 rågad matsked i kinesiskt buljong vatten och smaksensationen är ett faktum. Sen kombinerat med Phuket Island såsen i grönsaker och sallad så blir måltiden fulländad. Denna kombo fungerar i riskok, potatiskok, sötpotatis och till och med i samband med stekt äggplanta (Aubergine). Om du vill ersätta ägg som stekt till frukost, skiva aubergine i halvtjocka rundlar och stek och ät tillsammans med vad det än är Ni gillar till. Alltifrån bacon till kotletter, fisk till färsbiffar av soya.
 
En av mina favorit rätter är också en av det mest dryga att laga till. Friterat oxfile eller oxbringa i sötsur med chili och saffrans ris. Inte bara tar det tid, utan också tålamod. För mycket och det blir övermäktigt, för lite och det blir oätligt.
 
Köttet: ska saltas och peppras och sen stå och dra i 1½ timme innan det skärs i halvstora tärningar och sen för steks innan man tillsätter dom avkylda bitarna i fritersmet som får en frasig textur efter friteringen. Sen ska det friteras lagom länge så inte "skalet" blir som en knaster kaka men gyllenbrun i färgen och att köttet är genom friterat.
 
Riset: ska läggas i blöt i en timme innan kokning i salt vatten. Det ska sen hällas av och nytt vatten tillsättas och i det då kinabuljong som jag kallar det, 1 matsked av phuket och 1 matsked av cantonesisk sås och saffran. Själva koket tar då 18 minuter vilket är ca 5 till 8 minuter längre än vanligt för att få den där klibbris känslan som är guldgul i färgen när den är färdig kokt.
 
Salladen: består av selleri, isbergs, tomat, gurka, röd finhackad paprika, urkärnade chilin som sen är spolade och finhackad och sist men inte minst, gul/röd lök och hackad vitlök. Sen Phuket Island dressing till var och ens egen smaksättning. Jag sätter det direkt på salladen för den förstärker chilin och paprikans och tomatens smak utan att för den delen förstöra den lagom hetta som salladen bjuder på.
 
Dricka: Alkoholfri eller alkocider, Alkoholfri eller alkoröttvin, Alkoholfri eller alkoöl, mineralvatten eller läsk.
 
Sammanlagt matlagningstid är alltifrån 1½ till 2 timmar beroende på tillbehör.
 
Nu fick jag in ett matlagningstips i röran i grytan, då flera frågat efter det i mina kretsar. Varsegoda.
 
Godnatt och Godmorgon från Bloggen.
 
.

Lite Enkelt Till Middag

 
"Postmen med låten When In Doubt"
 
Tema Kyckling:
 
Märks att det är nära slutet på månaden och löningen närmar sig. Jag har ej heller nå vidare aptit. Det är alldeles för mycket som stör just nu och när det blir så, så slutar jag kunna äta rätt. I alla fall, man tager det man tager och tog kyckling nudlar, lite grönsaker av morötter och broccoli, 1 ägg och kyckling köttbullar. Snabbt klart på 10 minuter. Jag säger inte att det är bra, men just nu struntar jag i det. Nått måste jag ju få i mig.
 
Iofs var det här betydligt tidigare på dagen, men det är först nu jag haft tid att skriva någon rad då jag pratat i telefon med en trevlig vän och person i ett antal timmar. Det känns skönt att i alla fall få tänka på annat. Nä nu ska jag göra färdigt det jag skulle göra och sen se till att komma isäng i rätt tid för omväxlingens skull. Tröttheten har bara blivit för mycket!
 
Jag hoppas att kunna leverera lite mer givande inlägg framledes, men just nu känner jag mig så fruktansvärt kränkt så det känns nästan olustigt att blogga just nu. Hoppas Ni har lite förståelse för det.
 
Godnatt och Godmorgon från Bloggen.
 
.

ADHD_ADD:ASPERGERS Plåga eller Gåva?

"Smokie med låten Laid Back In The Arms Of Someone"
 
"Bilden är målad av min vän sen ett decenie tillbaka. Jag har två av hennes målningar som tavlor hemma hos mig. Den i bild är en av mina absoluta favoriter av dom som hon har målat, men jag har inte just denna som tavla" Tack Daisukie för att jag fick använda mig av denna bild i detta inlägg.
 
 
 För det första. Adhd/Add/HDS/Aspergers/Autism ÄR INTE EN SJUKDOM!! Jag blir så störd på den som säger att det är det. Det är neurologisk och fysisk störning. Innan nån säger nått om att jag ska hålla käften om det och inte ljuga så kan jag säga att jag är expert på ämnet. Jag har levt med personer i min närhet i +20års tid som har lidit eller gynnats av denna.
 
Jag har dessutom utbildats i ämnet av en specialist ifrån USA just för att jag skulle lära mig att kunna hantera dessa individer/personer och hjälpa dom komma framåt utan bruk av Ritalin eller Retardin som är meta-anfetaminer. En drog som drar ner på spänningarna i kroppen och hjärnan för att ge en skepnad av inre lugn. DET ÄR BARA BS för man skjuter bara problemet framför sig och den dagen en tablett eller spruta missas så exploderar det.
 
Visst det är tråkigt och jobbigt att se nån som har Autism som har diagnosen introvertisk autism. Extrovertisk (utagerande) autism är lika jobbigt, men få reagerar på den varianten för det ger ett intryck av en extremt levnadsglad och socialt kunnig individ. Dom kan hålla många bollar i luften samtidigt och är extremt begåvade. Det handlar bara om att kunna fastställa deras begåvningspunkt. Likaså är det med dom introvertiskt autistiska barnen (vuxna). Dom har en otrolig begåvning. Många har en IQ över 200 och kan oftast göra saker som ingen kan föreställa sig att dom ska kunna då dom verkar så inneslutna och tillbakadragna i sig själva.
 
Om man ser på en sådan person när dom lyssnar på musik, ser TV eller film, eller att nån ritar framför dom, eller bygger saker på en dator och tittar i deras ögon så verkar det som att dom inte ser eller är helt ointresserade. Jag lovar, DET GÖR DOM och kunde dom så skulle man få sig en tillrättaviselse som hette duga! Det är som att deras ögon och hjärna spelar in en film som dom minns VARENDA LITEN DETALJ! Dom som har det musikaliska kan till exempel, efter bara att ha hört en melodi 1 gång, sätta sig ner och spela den och i många fall 100gånger bättre. En byggplan som kan tyckas vara avancerad förlöjligas av den som är begåvad med en teknisk framtoning. Ritar dom sen fritt så blir den detaljplanen så avancerad att även en byggmästare häpnar. Det finns många exempel på såna här saker.
 
Aspergers är en blandning av adhd och autism. Den yttrar sig i många olika varianter. Alltifrån lugn men extremt saklig och organiserad, till besk och vrång och slänga ur sig kommentarer som kan såra riktigt ordentligt eller skapa osämja. Det som har denna "problematik" eller "gåva" har oftast en insyn i saker och ting som vi inte som vanliga människor kan förstå. Dom är extremt fokuserade på det dom är speciellt duktiga på och just data är en av det områden som en person med aspergers har väldigt lätt att ta till sig. Det stimulerar hjärnan och avleder till ett mer fokuserat område. Det leder sen naturligtvis till specialiseringar även där. Mer ska jag inte gå in på i just detta, då det finns det individer som kan tycka att det är obehagligt att läsa.
 
Adhd/Add. Svenska sjukvården kan sparka sig i häcken på detta område. Dom ligger 10år efter i den medicinska hanteringen av detta. Det sorgliga är att detta kom att belysas i Skellefteå där en avdelning las ner för att specialisten på personer visade sig okunnig och var tvungen utbilda sig utomlands. Jag vill inte ta åt mig äran, men efter jag lämnat min thesis till dem så vände sjukvården tvärt. I Sverige så kallades ALLT som har med dessa "gåvor eller åkommor -.-" för DAMP och klassades som en neurologisk sjukdom och skulle medicineras till varje pris. ADHD betyder Attention Deficit HyperAktivity Disorder! (Koncentrations Störning med Hyperaktivitet) och ADD betyder Attention Deficit Disorder ( Störning av fokusering och koncentration ) och det är inte något som behöver medicineras alla gånger. Det handlar om att kunna ställa sig rätt till dessa personer och att kunna se deras behov och hjälpa dom utifrån det att ta kontroll över sitt liv.
 
Nu är det intressanta att Adhd/Add visar sig olika beroende på om du är man eller kvinna. Killarna brukar vara vildare, mer okontrollerade, ofokuserade i barndomen men blir lugnare med åldern, speciellt då dem har fått vägledning till hur dom ska ta tag i sitt liv. Tjejer är mera lugna som barn med mindre utfall, till exempel humöret, men i tonåren så vänder det och blir mer och mer framträdande. Oftast i samband med första mensen som sätter igång en hormonell process i kroppen som ökar produktionen av adrenalin. Det är den egentliga orsaken till den personen som har ADHD's utfall. En överproduktion av adrenalin. Många som har det kan också intyga att socker är inte någon favorit och får dom i sig socker så spårar det ur fullständigt. Alkohol är inte heller att rekommendera.
 
80% av dom som sitter i Svenska fängelser idag har diagnosen Adhd eller Add. Nu är det inte därmed sagt att det är något att vara orolig för. Beroendeframkallande medel är oftast en sak som en person med denna diagnos fastnar lätt i. Vad symboliserar då detta? Adhd/Add finns nu så utbrett i befolkningen runt jorden att det finns forskare som tror att det är nästa steg i den mänskliga evolutionen. Rätt eller fel spelar ingen roll. Det handlar om individens självrespekt, självkännedom och en fast och bestämd väg.
 
Rutiner brukar vara A och O! Kommer personen ifrån rutinerna så faller livet i bitar. Depression sätter in och utagerande blir vardag. Humöret är oftast kort och intensivt, men lugnar ner sig efter ett tag. Att förlåta är något som inte ligger varmast om hjärtat och en med denna diagnos kan vara VÄLDIGT långsint. I vissa fall så är det som ett skadat djur. Det sätter sig i minnet och sitter i hela livet. Nu säger INTE jag att det handlar om något djuriskt tillstånd. Det var bara en liknelse och skall tolkas som sådant.
 
Det handlar om instinkt och självbevarelsedrift. Det är svårt för den som inte har en sådan här diagnos att leva med en person som har detta, men med rätt vägledning, rutiner, bestämdhet (att kunna säga ifrån) och lugn harmoni där tydliga gränser sätts så fungerar det riktigt bra. Det är svårt att hantera oskäliga tempraments utbrott och svidande kritik och irritationernas framfart, men ser man till det hela så är den personen som är i denna värld en mycket riktad och begåvad person, om än somliga har problem med verklighetsförankringen i sitt liv.
 
Vad betonar då Adhd/Add/HDS (som Svenska sjukvården inte ens fått grep om fast det gått 15år)/Aspergers/Autism? Är det en plåga eller en gåva eller är det en neuroligisk funktionsstörning och hinder? Det beror på vem du frågar. Det blir allt fler som anser att det första 4 är en gåva. Företag har börjat anställa just personer med denna diagnos för att dom vet att "då blir jobbet gjort ordentligt" och flera av dessa personer har ju deras specialiseringar i begåvning som gör att företagen gynnas av att anställa dom. Det handlar bara om att rikta rätt fokus för att det som behöver göras blir det då koncentrations störningen som individen har gör att i många lägen blir det svårt att komma igång eller avsluta det som behöver bli gjort. En framträdande symptom är många bollar i luften, men inget avslut på dom, pga antingen tappat intresse eller att något annat stör.
 
Hjärnan fungerar i överfart. 10 000 tankar snurrar runt, 100 000 ideér tar fart och 1miljon saker måste göras för att hinna med allt och sig själv. Då kommer det till kalender struktur som många tar till sig. Att skriva dagbok, och göra kalender, och minut planera varje vecka. En följd av denna diagnos är också förknippat med dyskalkli och dyslexi. Det är för att hjärnan hinner inte med att fokusera på det den ser, innan nästa tanke och idé har formats. I skolan är det därför viktigt att göra prov, ofta! Nu blir jag inte populär när jag säger det, men det handlar om att en person med denna "gåva" behöver feedbacken för att få självbekräftelse till sin fokusering och att få bekräftelse att dens tankesätt är riktigt och rätt. Det hjälper till att fokusera hjärnan till det som behöver göras.
 
Att tappa humöret och bli arg mot nån som har detta är inte att rekommendera. Självbehärskning är en svår konst att lära sig och framförallt tålamod. Du kan inte räkna med att hinna med i svängarna, men du kan hjälpa personen att styra sina handlingar till att få något positivt och starkt ur det. I ett förhållande är det oftast så att den som har en sån här diagnos kan känna sig kontrollerad och sviken hela tiden, men det är inte det det handlar om. Det handlar om att personen som dom är tillsammans med hinner inte med, hur än mycket dom vill det.
 
Det är därför det är så svårt att leva med varandra i ett sånt läge MEN det är långt ifrån omöjligt! Om personen dom är med ser individens förmåga och tar till sig det så kan ett sådant förhållande vara spännande, hett, vilt och galet roligt och givande bortom ord. Det är när man själv, som inte har diagnosen, tappar fotfästet och orken att kämpa, det är då den som har diagnosen far så illa och hela världen blir ett tempel av depression och sorg och ilska och oförståelse och risken för självmord ökar med 65%. Det är också svårt att förstå hur den personen har tappat orket, känslorna och fotfästet.
 
Nä nu räcker det för denna gång. Har Ni synpunkter eller frågar så ställ dom om Ni vill. Tänk bara på att "det lönar sig inte att vara elak, negativ, hotfull eller arg, utan är det något konkret så ska jag försöka svara på det så gott jag kan. Det är svårt att svara exakt hur det är för varje individ som man inte träffat.
 
Godmiddag, Godkväll, Godnatt och Godmorgon från Bloggen.
 
.