En Kort Berättelse

"Piet Smit med låten Herders in die Veld"
(shepards in the fields - SydAfrikansk julsång)
 
Jag lånar en gammal bild ur mitt arkiv för denna. Jag fick frågekommentaret "Nån julsaga kan du väl berätta." Vi kan ta en som är baserad på en verklig händelse. Namnet och vissa saker är inte som i verkligheten och det är väl lite naturligt det förstås. Bildens sammanhang hänger med i berättelsen.
 
-----> Det var en solig Söndag och det var gnistrande kallt ute. Maria tittade ut över sjön intill skogsstranden och såg ett märkligt ljus lysa över den spegelblanka mörka isen som lagt sig. Det ljuset hade hon aldrig sett förut. Hon vänder sig om till hennes sambo Isak och påpekade detta ljus för honom. Han tittade som raskt ut ur fönstret med ena ögat under tiden han höll på rensa fisken han tagit nån timme tidigare, fast längre ner. Han kommenterade att det var väl nån som var ute på skoter och nöjes körde. Maria ilsknade till, som så många gånger den senaste tiden. Hon kunde inte riktigt förstå själv för saker och ting var, i alla fall till ytan, bara fint dom emellan. Hon tyckte att han var väldigt nonchalant och nedlåtande mot hennes undrande och det gjorde henne arg av någon anledning. Det var inte så länge sen dom hade flyttat till just det här huset och dom hade gått i småbarns tankar, men då Maria hade svårt för att bli med barn så dröjde det. Vad hon inte visste var att något var på gång. Isak tittade en extra gång ut genom fönstret för att lugna ner henne då han upptäckte att det där ljuset omöjligt kunde vara från vare sig skoter, bil eller ficklampa. Det var som att det svävade ovanför isen med ett svagt gult sken i en slags halo runt det skarpare vita ljuset i mitten. Det som då susade igenom huvudet hans var att det var ett UFO, men han som fysiker avfärdade det med ett skratt. Maria tittade på honom undrande.
 
Han berättade för henne vad han hade fått för tanke och hon skrattade med honom den gången. Hon sa till honom att han bäst akta sig för att det brukar ju ändå vara den som skrattar sist som skrattar bäst. Hon tog sig en klunk ur kaffe koppen och tyckte det smakade konstigt. Som vin blandat med kaffe eller något starkare. Hon buffade på Isak och hintade om att han försökte få henne onykter så dom kunde leka i avslappnat läge och just då kände hon sig ovanligt sugen på en kärleksstund om än karln hennes luktade fisk och vitlök. Återigen blev hon tagen på pott kanten, för dom använde aldrig vitlök. Senare på kvällskanten fick Maria och Isak för sig att dom skulle kanske trots allt skulle gå till Jul Gudstjänsten som var sed i samhället dom bodde i den tiden på året. Då det nu var första gången för dom så kanske det skulle vara bra att lära känna, eller åtminstone säga hej till sina bya grannar. Det var kallt och Maria drog på sig en extra tjock dun jacka och vinterstövlar med långa skaft och dom begav sig ner till byns kyrka. Där blev dom välkomnade av pastorn och dennes fru och så gick dom in och satte sig längst ut i ena bänkraden utifall att dom skulle ångra sig och kunde smyga ut. Då tittade Isak runt och drog efter andan. Maria tittade på honom när han frågade henne tyst om hon såg det han såg några bänkrader till vänster om dom på andra sidan gången. Ovanför en kvinna och en man så lyste ett svagt sken ungefärligt som det starka skenet dom sett tidigare på andra sidan sjön. Båda Maria och Isak avfärdade det och följde med i det som skedde runt granen. Barnen i samhället genomförde ett Julspel.
 
Då vände sig kvinnan med ljuset om i bänkraden och tittade rakt på Maria. En känsla av hetta passerade genom henne och Isak sa "mamma." Det var ju inte möjligt. Hans föräldrar hade ju dött året innan i en bilolycka. Isak tittade på Maria som nu var livrädd och sen tittade han tillbaka och då hade både mannen och kvinnan försvunnit ur kyrkbänken och där satt två små barn istället. Efter Gudstjänsten så blev dom bjudna på fika med glögg och allt som hade med julens fikande att göra och efter det återvände dom hem. Den natten började Maria må fruktansvärt illa och sprang på toa och spydde om och om igen. På morgonen så undrade Isak om hon ville ha frukost, men sekunden han sa det så blev hon tvungen springa på toa och spy igen. Nu var han riktigt orolig och dom bestämde sig för att åka till sjukhuset.
 
Väl där så togs det prover på Maria och hon fick nått drickbart mot illamående. Doktorn som kände dom väl sen tidigare visste att dom hade försökt få barn ett tag, kom in i rummet med orden "nämen Grattis, Ni har lyckats!" Dom fattade ingenting!! Maria frågade doktorn vad han pratade om och då berättade han för dom att dom var med barn.
 
No English translation of this. Please use page translator by Google to read this transcript.
 
 
Goddagens från Bloggen.
 
.